Iwama Split

O učiteljima Aikida

Morihei Ueshiba - O-Sensei

Morihei Ueshiba rođen je 14. prosinca 1883. u gradu Tanabe u pokrajini Wakayama. U prvoj polovici 20. stoljeća, Morihei Ueshiba seli se na Hokkaido gdje upoznaje Sokakua Takedu, majstora Daito Ryu Aikijujutsua i postaje njegov učenik. Upravo je ova vještina imala najveći utjecaj na tehničku formu Aikido-a. Mladi Ueshiba ubrzo zatim upoznaje svog drugog velikog Učitelja Onisaburo Deguchi-a, karizmatičnog duhovnog vođu Omoto religije čiji su principi utkani u filozofiju Aikido-a, a naglašavaju važnost poštovanja svih živih bića i nastojanje da se protiv nasilja bori nenasiljem.

 

Morihiro Saito Sensei, 9. dan Aikikai

Morihiro Saito je jedan od najcijenjenijih Aikido učitelja. Započeo je trenirati Aikido u Iwami učeći direktno od osnivača Aikido-a, Morihei Ueshibe, još davne 1946. godine. Saito Sensei je proveo najviše vremena uz Osnivača, te je jedini imao njegovu dozvolu za podučavanje tehnika sa oružjem (Buki waza).

 

Paolo N. Corallini 7. dan Aikikai

Paolo Corallini Sensei djeluje kao predsjednik organizacije Takemusu Aikido Italije te je ujedno najviši predstavnik Takemusu Aikido-a u Italiji. Od rane je mladosti bio zainteresiran za borilačke vještine, te u 18-toj godini započinje trenirati Ju-Jutsu, nakon čega se ubrzo upoznaje s vještinom čiji je razvoj tada u Italiji bio tek u začetku, vještinom koja će mu promijeniti život - Aikidom.

Od ranih sedamdesetih, Corallini je učio Aikido pod Motokage Kawamukai Senseijem koji mu je dodijelio 1. dan 1977. godine. Dvije godine kasnije, Kobajashi Sensei mu dodjeljuje 2. dan. Corallini također započinje posjećivati francuske Aikido škole gdje upoznaje Andrei Nocquet Senseia (izravnog učenika Osnivača i predsjednika Aikido-a Europske Unije). Nocquet Sensei je Paolo Coralliniju dodijelio 3. dan 1981. i 4. dan 1984. godine, te ga imenovao predsjednikom i tehničkim direktorom talijanske Aikido Unije (odjel Europske Aikido Unije u Italiji). Paolo Corallini je iste godine napisao svoju prvu knjigu o Aikido-u, prisustvovao mnogim seminarima koje su vodili vodeći japanski Sensei poput: Tamure, Toheia, Yamade, Saotomea i Chibe.

S velikom željom da upozna Morihiro Saito Senseia i posjeti dojo gdje je Osnivač začeo i osmislio Aikido, Coralini je 1984. godine otputovao u Iwamu (prefektura Ibaraki, oko 90 km udaljena od Tokija). Tamo se po prvi puta susreo s Morihiro Saito Senseiem te je u Iwama dojou direktno od njega učio tehnike koje su bile prezentirane i podučavane sukladno tradicionalnoj metodi Osnivača. Od tog je trenutka Corallini odlučio da će Morihiro Saito biti njegov jedini Sensei te je postao njegov odani deshi (učenik). U veljači 1985. Saito Sensei je prihvatio poziv Corallinija da vodi Iwama Ryu (Takemusu) Aikido seminar u Italiji. To je ujedno bio i prvi posjet Saito Senseia Središnjoj Europi. Od tada je Saito Sensei svake godine bio pozivan u Italiju da vodi Aikido seminare. U tom je periodu Corallini posjetio Japan osamnaest puta kako bi kao uchi deshi trenirao sa Saito Senseiem.

Godine 1985. Corallini Sensei je osnovao TAKEMUSU AIKI ITALY - zajednicu aikidoka s crnim pojasom koji treniraju isključivo pod vodstvom Saito Senseia. Od 1984. godine Paolo Corallini je slijedio svog Senseia na mnogim putovanjima kao njegov odani učenik, te širio Takemusu Aikido po Europi, pa i šire. Godine 1988. dodijeljen mu je 5. dan, Buki Waza Mokuroku kao i dozvola da dodjeljuje Iwama Ryu Tai-Jutsu, Buki Waza i Aikikai dan u ime Saito Senseia. Također mu je dodijeljeno mjesto predstavnika Saito Senseia u Južnoj i Središnjoj Europi. U ožujku 1993. godine, Saito Sensei je dodijelio Corallini Senseiu 6. dan i Shihan titulu, a 2001. godine 7. dan.

Corallini Sensei je vodio (i još uvijek redovito vodi) brojne seminare u Italiji kao i zemljama poput Njemačke, Austrije, Švicarske, Hrvatske, Škotske, Engleske, Bugarske, Francuske, Portugala i Južne Afrike. Proteklih pet godina, Corallini je na funkciji nacionalnog tehničkog direktora F.I.L.P.J.K.-a (C. O. N. I.) Za Nacionalnu federaciju napisao je knjige Aikido Iwama Ryu 1998. i Iwama Ryu Aikido 1999. godine, objavljene za izdavača Sperling & Kupfer. Corallini Sensei blisko surađuje s Aikikai Hombu dojo-om u Tokiju i uživa puno povjerenje Trećeg Doshua, unuka Osnivača Aikido-a, Moriteru Ueshibe.

 

Ivan Zafranović, 5.dan Aikikai

Rođen 1973. u Zagrebu. Bavi se borilačkim vještinama i sportovima 28 godina. Aikido trenira od 1994.g. Krajem 1998. godine upoznaje Paolo Corallini Senseija i posvećuje se učenju izvornog Aikido-a iz Iwame kojeg je podučavao legendarni Morihiro Saito Shihan (1928.-2002.), 9.dan Aikikai. Sljedeće godine na seminaru u Rimu konačno upoznaje Saito Senseija i taj susret na njega ostavlja trajni dojam i još više učvršćuje želju za učenjem i daljnjim usavršavanjem tradicionalnog Aikido-a kakvog je podučavao Morihei Ueshiba.

Godine 1999. osniva prvi klub izvornog Iwama Ryu Aikido-a u Hrvatskoj i postaje predstavnik Saito Senseia u Hrvatskoj. Danas nosi zvanje 5.dan Aikikai i 5.dan Iwama Takemusu Buki Waza (Aiki ken i Aiki jo). Pokretač je Izvornog Aikido-a u Sloveniji i Bosni i Hercegovini za koje je zadužen kao koordinator i instruktor za polaganja.

Jedan je od osnivača Hrvatskog Aikido Saveza (HAS), koji je od 2008. punopravni član HOO-a. Trenutno je na funkciji tehničkog direktora HAS-a i nadgleda kvalitetu Aikido-a, te vodi treninge za instruktore iz cijele Hrvatske. Svake godine putuje u Japan gdje trenira kod unuka Osnivača, Moriterua Ueshibe Doshua i posjećuje Ueshibin dojo u Iwami.

Također je aktivan u drugim borilačkim sportovima i sistemima. Od 2003. intenzivno trenira izraelski borbeni i taktički sistem Krav Maga kojim se koristi izraelska vojska, policija kao i mnoge antiterorističke jedinice diljem svijeta. Do 2010.g. vodio je Krav Maga klub "Zagreb", prvi KM klub u Hrvatskoj, kao instruktor i voditelj kluba. Od 2006.g., također se aktivno bavi Brazilskom Jiu-jitsom.